2010. február 11., csütörtök

Egy prágai japán bábművész a MERLiN Színházban


A MERLiN Színház esetében sohasem lepődünk meg egy kis kulturális keveredésen. (Legalábbis én nem szoktam és szerintem a rendszeresen idelátogatók sem.) Értem ezalatt, hogy nem lepődünk meg, ha külföldiek bóklásznak az előadások előtt az épületben, ha angol nyelvű szöveget találunk a programban, és azon sem, ha néha a külföldi színészek megszólalnak magyarul.
Történetesen egy olyan – évek óta Csehországban élő – japán bábművészről „mesélnék”, aki nemrég megfordult a MERLiN-ben is, mintegy 25 ország után… Igen homályos elképzeléseim vannak arról, hogy milyen lehet egy „átlagos” japán férfi, ám ebbe a képbe Noriyuki Sawa kevéssé illik bele, akit egy kacagós és mókázós előadóként ismertem meg a színpadon. A Tündérmesék c. bábelőadásával mindenféle korosztály figyelmét sikerült lekötnie: néha egy-egy gyerek felelgetett magyar mondataira, máskor meg inkább a felnőttek nevettek mutatványain. A közel egy órás előadás alatt sajátkészítésű bábjait ki-be fordította, így újabb és újabb alakokat öltöttek. Hol a három kismalac, hol a kis hableány, hol Piroska története elevenedett meg a nézők szeme előtt, korántsem a megszokott formában. A vicces és szokatlan jelzőkön kívül viszont még a magával ragadó, szép jelzőket is használnám estjére, mindezeknek pedig egy olyan arányú keveredése jellemzi, ami egy „átlag” európait figyelmét könnyedén leköti.

A Kultúra.hu-n olvasható cikk egyenesen a „Tündéri mesélő” címet kapta. „A rövidke epizódok és a végig középpontban lévő ceremóniamester teátrális gesztusai leginkább egy bűvészműsorra emlékeztetnek: a kisebb-nagyobb bábok a cilinderből előbukkanó kellékekként újabb és újabb "trükkök", mesevillanások eszközéül szolgálnak.” – olvashatjuk a bábművészről. (A teljes cikk megtekinthető itt: http://kultura.hu/main.php?folderID=952&articleID=296450&ctag=articlelist&iid=1)
Rövid videónk Nori Sawa előadásáról:
Nos, ha valaki egy kis „nemzetközi érzésre” vágyik Budapest szívében, akkor javaslom az idén útjára indult English Mondays & Wednesdays sorozatot, melynek keretében minden hétfőn és szerdán angol nyelvű előadásokkal várja a MERLiN Színház a közönséget. Az előadások után pedig koncertek, filmklub és játékok. Lehet tehát egyszerre angoltudást tesztelni és jól szórakozni. De érdemes a program többi részét is átböngészni, hiszen számos táncos és nemzetközi produkciókra bukkanhattok.

További információk:

Kudron Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése