2010. március 31., szerda

Kaposvári szellemidézés














A Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói nem mindennapi feladatra vállalkoztak: megidézni két nagy szellemet egy este alatt.

Az est első felében Henry Fielding Tom Jones című mesterműve elevenedett meg a színpadon. A történet a szokásos alappilléren, a cselszövés és a véletlen egymásba fonódó láncolatán nyugszik. A szereplők is ismerősek, találkozhatunk itt fiatal szerelmespárral, csúnya és zsémbes nagynénivel, viszályt szító mostohatestvérrel, megcsalt férjjel stb. Még is ezek a szerepek egy egészen új köntösben jelennek meg, köszönhetően magának a műnek és a nagyszerű színészi alakításoknak. Az eredeti mű a fejlődésregényekre, például a Robinson Crusoe-ra kíván ironikusan reflektálni. A középpontba állított hős csak erős jóindulattal nevezhető igazi hősnek, hiszen jelleme nem fejlődik, s emiatt nem találja meg az igaz énjét. Úgy éreztem, hogy ez az előadás nem csak a fejlődésregény műfajának, hanem a darabnak is görbe tükröt állít, s ezáltal a paródia paródiájává vált. Ennek eredménye két óra felhőtlen szórakozás.


Ha ennyi élménnyel nem elégedtünk volna meg, akkor újra beülhettünk a színházterembe a Cseh Tamást-estre. Őszintén bevallom, nem hallgattam Cseh Tamás dalokat addig a pillanatig, míg meg nem jelent a Merlin Színház márciusi műsorfüzete, benne a Cseh Tamás-esttel. Ekkor elkezdtem olvasni a dalszövegeket és hallgatni a dalokat, melyekbe ezen az esten menthetetlenül beleszerettem. A színészhallgatók egészen új és meglepő módon dolgozták fel azokat. A kíséret az egy szál gitár helyett egy komplett zenekar volt. A különböző fúvós, ütős, billentyűs és pengetős hangszereken maguk a színészhallgatók játszottak. Ez az est nem csak elvarázsolt, hanem megértette velem Cseh Tamás jelentőségét, melyet a különböző generációk életében töltött be és tölt be ma is.


(Hamarosan interjúkat is olvashatnak az előadásokkal kapcsolatban!)


Antal Klaudia


Pótlásra még lesz lehetőség, legközelebb április 18-án:


http://www.merlinszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=533%3Ahenry-fielding-tom-jones&catid=1%3Afoldal&Itemid=1 


http://www.merlinszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=534%3Afuest-a-szemben-cseh-tamas-est&catid=1%3Afoldal&Itemid=1


(A Tom Jones főpróba fotóját Rózsavölgyi Dóra készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése