2010. február 24., szerda

Utánajártunk az állandó Fair Trade-bolttal egy időpontban nyíló mozambiki kiállításnak

(Ingyenesen látogatható február 24. és április 22. között.)


A karácsonykor már sikeresen bemutatkozott Fair Trade-bolt újra megnyit a MERLiNben, most ráadásul állandó jelleggel. A kizsákmányolás-mentes folyamatban készült termékek között ismét találhatunk ugandai papírgyöngyöket, indiai kézműves tárgyakat, UNICEF-termékeket, illetve csemegézhetünk a FT kávék, csokik és a Fruit of care nevű magyar társadalmi vállalkozás kézműves design alkotásai közül is. A vásár megnyitása kapcsán egy mozambiki batikművészek munkáiból válogató kiállítás is várja az érdeklődőket.


A mozambiki alkotók és a Fair Trade kapcsolata az Európai Unió olaszországi „Közös Világunk” találkozóján kezdődött, ahol a Youth in Action projekt keretében a világ összes pontjáról érkeztek a résztvevők. A nemzetközi szerveződés elsődleges célja a különböző kultúrájú emberek közelebb hozása egymáshoz a bizalom és a tolerancia növelésével, a kulturális eltérések tudatosításával. A MERLiNben most először ismerkedhetünk meg közelebbről az eredeti afrikai batikképek válogatásával.


A batikolt képekről Dohnal Adát, a szerdán nyitó kiállítás egyik szervezőjét kérdeztem:


A fiatal művészek a „DHLAMBO” Mozambiki Batik Művészek Egyesületének tagjai. A több afrikai államban is neves művészeti csoportosulás Maputoban, Mozambik fővárosában alakult meg 11 évvel ezelőtt. A tagok célja az afrikai kultúra hagyományainak és művészetének terjesztése Afrikában, Európában és a világ más pontjain. Emellett a mozambiki főváros hátrányos helyzetű gyermekeinek tehetségfejlesztését is támogatják. A másfél éve indult projektet saját képeik – többnyire magyarországi - eladásából finanszírozzák.


A tehetséges fiatalokat tömörítő egyesület neve DHLAMBO, ami shangane nyelven annyit tesz: a nap shangane egén. Innen kapta a kiállítás is a címét. Az alkotók művészneveket (JANU, NGALA, CHICO, MAKA, TINGAS, HAMBRO, DINO, JAMISSE) használnak, ezek vannak szignóként feltüntetve a kóddal nyilvántartott batikolt képeken.


Az egyesület művészei együtt dolgoznak, az alkotás folyamata nem különül el olyan szigorúan, mint az európai individuálisabb kultúrában. Közösségi művészetük leginkább egy jól működő céhhez hasonlítható, nem ritka, hogy belenyúlnak a másik munkájába és az egyikük által elkezdett képet más valaki fejezi be.


A kiállítás tematikájáról és céljairól Gassama-Szabó Bernadett, művészettörténész mesélt:


Az egyesület művészeinek válogatott művei mellett a földszinten Mozambik földrajzi és történeti bemutatásával és a batik festmények készítésének 12 lépcsőfokával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ezen kívül ki lesz alakítva egy vegyes rész is, amely az állatokról készített képeket mutatja be.
A kiállítás célja két teljesen más kultúra között kiépíteni egy hidat, az afrikai művészet bemutatásával láttatni és elfogadtatni az országok közötti különbségeket.


A képeket nézve az ember valóban rádöbben arra, hogy mennyire különbözik a két kontinens lakóinak élete, hétköznapjai. A művek hiába mutatnak be egyszerű afrikai mindennapokat, egy európai ember szemével nézve olyanok, akár egy ismeretlen világ különleges pillanatai.


A kiállítás megnyitójára február 24-én (szerdán) 17 órától kerül sor a MERLiN Színházban.
A képek április 22-éig tekinthetőek meg, és meg is vásárolhatóak az állandó Fair Trade boltban. Az árak iránt érdeklődni lehet a helyszínen, valamint e-mailen keresztül itt: ada.dohnal@gmail.com


(Ha valakit érdekelne bővebben a Youth in Action program, esetleg saját projektet valósítana meg hasonlóan, hazánkban a Mobilitásnál lehet érdeklődni: http://www.mobilitas.hu/ )


Hajdú Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése