2009. december 20., vasárnap

Fair Trade karácsonyi vásár a Merlinben: interjú Újszászi Györgyivel, a Védegylet munkatársával


A napokban nem lehetett elolvasni egy újságot, megnézni egy internetes hírportált anélkül, hogy ne ütköztünk volna a klímacsatározás jelenlegi állomásába, a koppenhágai klímacsúcsba. A Merlinben található Fair Trade-bazár kapcsán Újszászi Györgyit, a vásár egyik szervezőjét, a Védegylet munkatársát kérdeztem a sok kérdőjel eloszlatása céljából. Az aktuális beszédtémák rövid véleményezése után fokozatosan terelődött át a téma a FT-bazárra, mely egy újabb színes bizonyítéka a Merlin nyitottságának.

Mit gondolsz az éppen Koppenhágában zajló klímacsúcsról? Fog érdemi döntés születni vagy csak a nagyhatalmak erőfitogtatásáról és üres szavairól szól majd az eredmény?


Sajnos az utóbbira tippeltem a találkozó előtt is…

A botrányok akarva-akaratlanul is leminősítik a konferencia tekintélyét, érdemi nagyságát. Miért törnek ki folyamatosan mégis újabbak?



Az országoknak muszáj mutatni valami szándékot a megállapodásra. Ezzel odázni lehet az érdemi döntés meghozatalát, ám mégsem mondhatja senki, hogy meg sem próbálták megoldani a globális problémákat. Nekünk csak porhintés, kábítása és üres léggömb jut ki. Sajnos…


Szerinted mi lenne a megoldás, egy olyan eredmény, ami a világ minden pontján kézzelfogható eredményeket hozna?


Véleményem szerint a megoldás a szigorú fogyasztáskorlátozás lenne. Ez nem egy apró lépés, hiszen ha főleg a nagyfogyasztók fognák vissza magukat, az tényleg sokat érne. Ha a nagy energiafogyasztók akár napi 10-15 percre is "készenléti üzemmódba" kapcsolnának, már akkor nagy eredményeket lehetne felmutatni.


Hogyan kerültél kapcsolatba a Fair Trade-del? Mi fogott meg benne?


2005 februárjában két Védegyletes, Tracey Wheatley és Jávor Bence kérdezték meg, hogy az Ökofeszten (2005 április) meg tudnám-e csinálni a Fair Trade kávézót egy új kiadvánnyal.
Mi fogott meg? A bizalmon (is) alapuló kereskedés, az átláthatóság, a "fairség", a kiszolgáltatott kisemberek védelme.

Milyen eredményeket ért el eddig Magyarországon a Fair Trade, a Védegylet? Mit „kapunk” Mo-n a FT-től?


2005 tavasza óta dolgozunk ezen a területen. Először megjelent egy 12 oldalas füzet általános céllal, majd kiegészítettük középiskolai, általános iskolai és egy boltosoknak szóló kiadvánnyal is. A későbbiekben filmet forgattunk arról, hogyan dolgoznak a civilek a Fair Trade megismertetésén. Jelen vagyunk minden nagy fesztiválon, rendezvényen, idén két fesztiválon (Hegyalja, Szegedi Ifjúsági Napok) is csak Fair Trade kávé volt kapható Munkánk hatásaként a FT lassan bekerült a köztudatba. Plusz elemként a globális problémák mellett foglalkozunk a lokális kérdésekkel is: a helyi termelőktől történő közvetlen vásárlás lehetőségének könnyítése is a Védegylet egyik fontos célja.


Miért ajánlod a termékeket? Miért részesítsük ezeket előnyben a „hagyományos” termékeknél?


Kizsákmányolás-mentes folyamatban készültek, hiszen mind a munkás, mind a környezet védett ebben a rendszerben. A fogyasztó kiváló minőséget kap, a termelő iskoláztathatja
gyermekét. Szerintem ez a legmeggyőzőbb tényező.


Miért pont a Merlin Színházat választottátok ki a FT politikájának, nézeteinek terjesztésében való közreműködésre? A jövőben is terveztek közös akciókat a színházzal?


A Merlin igazgatója ajánlotta fel a lehetőséget az együttműködésre. Az első
tapasztalat igen kedvező volt, így a kapcsolat a jövőben is eredményes lehet. A támogató légkör, a jó megközelíthetőség és a magas látogatottság miatt már tervezzük a következő közös projecteket. A legközelebbi terv egy mozambiki kiállítás batik textil képekből. Ezek most is láthatóak a Merlinben felállított kis karácsonyi vásárban, melynek állandóvá tételének kérdése is napirenden van.


Mit gondolsz a Merlinenergia nevű projectről?


Szerintem nagyon jó kezdeményezés, a civilek és egy színház együttműködése igen izgalmas. A gyakorlatban szerintem jól is működik, érdekes szinergiák jönnek ki belőle, hiszen egy környezettudatos téma művészeti ághoz kapcsolása remek kísérlet, új tapasztalatokat adhat és egyben értékmutató a színház közönségének is.


Milyen termékeket vehetünk a Merlinben található kis vásárban? Kérlek, mesélj róluk: hol, hogyan készültek?


A bazárban vásárolhatóak ugandai papírgyöngyök, melyek újrahasznosított, 3x vízálló rétegű papírból készültek, emellett megtalálhatóak a már fent említett mozambiki batik képek is. Ezeken kívül a fruit of care nevű magyar társadalmi vállalkozás kézműves design termékei is kézhez vehetők. A mozgássérülteket foglalkoztató nonprofit vállalkozás kínálata gyertyák, olivaolajban szárított paradicsom, mézbe helyezett gyümölcs készítésén kívül még számos ajándéktárgyat foglal magába. Az UNICEF termékein kívül még találunk FT kávét, csokit és főleg Indiából származó kézműves tárgyakat is.


A vásár december 22-én 20 órakor zár, úgyhogy mindenki siessen aki szeretne jópofa és "fair" ajándékokat venni karácsonyra!!



Hajdú Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése